: Blog : -Spiegel 3D box maken van een foto

Klik op een afbeelding om deze te openen
mainafbeelding

afbeelding  afbeelding afbeelding
afbeelding  afbeelding afbeelding
afbeelding  afbeelding afbeelding

Open Photoshop en open de afbeelding waarvan je een 3D box wenst te maken. Eerst gaan we een vierkante selectie maken waarmee we verder willen werken. Dit doe je door de crop tool te kiezen (sneltoets C) en vervolgens houdt je de shift toets ingedruk. Hierdoor zal je selectie kader altijd de vorm van een vierkant aanhouden. Klik en sleep vervolgens het kader naar je gewenste selectie en bevestig met Enter.

 

Vervolgens ga je naar Afbeelding => Canvasgrootte. Stel de eenheden in op procent en vul bij beide velden 150 in. Zorg dat het vakje relatief afgevinkt staat. Bevestig met Ok. Dubbelklik nu op de achtergrondlaag en bevestig met Ok, zodat deze laag bewerkbaar wordt.

 

Kies vervolgens de toverstaf en zorg ervoor dat bovenaan de opties Aangrenzend en Anti-alias ingeschakeld zijn. De tolerantie mag op nul staan. Klik vervolgens op het wit en het wit wordt geselecteerd. Druk op delete om het wit te verwijderen en transparant te maken.

 

Klik nu op de laag en gebruik vier keer de toetsencombinatie CTRL + J. Dit zorgt ervoor dat de geselecteerde laag vier maal gekopieerd wordt. Klik vervolgens op de vierde kopie om deze actief te maken. Hiermee zijn alle voorbereidende werken gebeurd en kunnen we aan de echte taak beginnen.

 

Selecteer de verplaatsingstool (sneltoets V) en sleep de tekening naar één van de vier kanten, bijvoorbeeld rechts. Je moet er wel voor zorgen dat je cursor niet buiten het cavnas gaat, of de afbeelding springt gewoon terug naar zijn startpositie. Zorg dat de verplaatste afbeelding perfect aan de originele hangt. Een deel van de afbeelding zal buiten beeld zijn, maar dit kan geen kwaad. Je zal zien dat Photoshop je wat helpt, door een lichte ‘snap’ aan te houden waardoor je lijnen behouden blijven op de juiste hoogte. Het precies aan elkaar hangen kan je dan verder via de pijltjes doen, eenmaal je er ongeveer bent.

 

Vervolgens kiezen we de selectietool (sneltoets M). Rechterklik op de verplaatste afbeelding en kies voor Vrije transformatie. Je zal zien dat er een kader rond de afbeelding komt, ook rond het niet zichtbare gedeelte. Nu kan je best wat uitzoomen zodat alles in beeld is (CTRL + -).

 

Rechterklik opnieuw op de afbeelding (binnen het canvas ook) en kies voor Horizontaal omdraaien, zodat je een spiegeling krijgt. Vervolgens neem je het rechts-midden vakje van de afbeelding vast en sleep je dit naar de rand van je tekengebied, zodat de afbeelding samengeperst wordt. Ook hier zal Photoshop normaal ook snappen naar de rand. Vervolgens rechterklik je opnieuw op de afbeelding en kies je voor perspectief.

 

Een van de uiterste hoeken rechts sleep je nu naar de bijhorende hoek van het canvas. Je zal zien dat de andere hoek automatisch volgt. Bovenaan zal je dan zien welke hoek je bereikt hebt. Deze kan positief of negatief zijn. Vul deze gewoon zo in dat het getal kop 45° is en bevestig je ingave met Enter. Duw nog eens op Enter om de vrije transformatie te bevestigen. Het kan zijn dat je transformatie wat verschijft, maar dit zet je opnieuw goed met de verplaatsingstool en de pijltjes.

 

Deze stap doe je dus ook voor de drie andere laagkopieën, maar je wijzigt dus de vorm met de overeenkomende vakjes. Voor boven en onder kies je Verticaal omdraaien in plaats van horizontaal. Je moet wel telkens eerst op de laag klikken voor je kan beginnen.

 

Eenmaal je alles geplaatst hebt en gecontroleerd hebt of je geen witte ruimtes tussenin hebt, kan je via de croptool de gecorrigeerde randen overboord gooien. Ook best met Shift ingedrukt, zodat je hier vierkant behoudt. Nu heb je al een mooie 3D box, maar je kan nog wat belichting toevoegen. Hierdoor krijg je een pak meer diepte.

 

Klik hiervoor eerst op de laag die de linkerzijde voorstelt. Ga vervolgens naar Afbeelding => Aanpassingen => Helderheid/contrast. Stel de helderheid in op -100. Kies vervolgens de laag van de rechtste zijde en doe dezelfde aanpassing, maar kies nu voor +100. Vervolgens ga je naar de bovenste zijde en deze stel je in op -100. De onderste zijde is de laatste en deze wordt terug +100.

Met dank aan Gavin Hoey Photography - http://www.gavinhoey.co.uk/CategorieŽn: Photoshop - Lightroom
Blog gemaakt op: 04/12/2009
Blog laatst gewijzigd op: 04/12/2009
Aantal keer bekeken: 964

Je moet registreren om te kunnen reageren!

: Reacties :

  • Er zijn nog geen reacties!

: Laatste blogs :

: CategorieŽn :